Diagnoosiksi paljastui Alzheimerin tauti

Alzheimerin tautiin sairastuessaan ihminen läheisineen kohtaa suuren järkytyksen varsinkin, jos se tapahtuu työiässä. Läheisten tuella asiaa on helpompi käsitellä, ja jaksamista helpottavat tiiviit verkostot. Myös ulkopuolista tukea kannattaa ottaa vastaan, jos sellaista on tarjolla yllättävässä elämäntilanteessa. Itseään ei saa unohtaa ja omalle surutyölle on annettava aikaa.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Omaishoitaja Mikko Räikkösen tarina

Kun läheinen sairastuu Alzheimerin tautiin, elämä muuttuu lopullisesti. Sairaus tuo elämään haasteita ja yllätyksiä, joihin niin potilaan kuin omaishoitajankin on sopeuduttava. Sairauden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Sairauden hyväksyminen, avoimuus, ympäristön tuki ja omista voimavaroista huolehtiminen helpottavat arjessa jaksamisessa.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Asiantuntija kertoo

Videolla geriatrian erikoislääkäri Lauri Seinelä kertoo Alzheimerin taudin lääkehoidon edistysaskeleista. Hoidon onnistumisen kannalta lääkkeiden soveltuvuuden, tehon ja sairauden etenemisen seuranta on myös hyvin keskeisessä asemassa.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Alzheimer astui yrittäjän arkeen

Sairastuin Alzheimerin tautiin vuonna 2007. Olin tuolloin 44-vuotias ja omistin oman kampaamon pääkaupunkiseudulta. Kaikki alkoi oikeastaan siitä, että aloin yhtäkkiä kärsiä lukihäiriöstä ja kirjoitusvaikeuksista. Kirjoittaessani kirjaimet vaihtoivat usein paikkaa tai olivat väärässä järjestyksessä.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Vapaamuotoista elämää rauhallisella tempolla

On vaikea sanoa, mitkä olivat ensimmäisiä merkkejä vaimoni Marjatan alkavasta muistisairaudesta. Marjatan työ ulkoministeriössä ja Helsingin yliopistossa lukuisine ulkomaanmatkoineen oli hektistä ja stressaavaa. Tämän vuoksi pistin monet oudot tapahtumat työn rasittavuuden piikkiin. Usein kävi niin, että tulin Marjattaa lentokentälle vastaan vaihtamaan matkalaukun, minkä jälkeen hän lähti suoraan seuraavalle reissulle.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Heikin Videokertomus

Heikki on Alzheimer-potilaan läheinen ja kertoo omia kokemuksiaan siitä, minkälainen sairaus Alzheimer on ja miten se on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Matin Videokertomus

Matti on Alzheimer-potilaan läheinen ja kertoo omia kokemuksiaan siitä, minkälainen sairaus Alzheimer on ja miten se on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Lue lisää »