katso video

Lääkehoidon edistysaskeleet
Geriatrian erikoislääkäri Lauri Seinelä kertoo Alzheimerin taudin lääkehoidon viimeisimmistä edistysaskeleista.

Selviytyminen arjesta

Diagnoosiksi paljastui Alzheimerin tauti

Alzheimerin tautiin sairastuessaan ihminen läheisineen kohtaa suuren järkytyksen varsinkin, jos se tapahtuu työiässä. Läheisten tuella asiaa on helpompi käsitellä, ja jaksamista helpottavat tiiviit verkostot. Myös ulkopuolista tukea kannattaa ottaa vastaan, jos sellaista on tarjolla yllättävässä elämäntilanteessa. Itseään ei saa unohtaa ja omalle surutyölle on annettava aikaa.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudista kysyttyä

Tutustu Alzheimer-aiheisiin kysymyksiin

Geriatrian erikoislääkäri Markus Halmisen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Alzheimerin taudista.

Tutustu kysymyksiin kysymysarkistossa.

Akuuteissa ja henkilökohtaisissa kysymyksissä olethan yhteydessä omaan lääkäriisi.

 

 

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Selviytyminen arjesta

Omaishoitaja Mikko Räikkösen tarina

Kun läheinen sairastuu Alzheimerin tautiin, elämä muuttuu lopullisesti. Sairaus tuo elämään haasteita ja yllätyksiä, joihin niin potilaan kuin omaishoitajankin on sopeuduttava. Sairauden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Sairauden hyväksyminen, avoimuus, ympäristön tuki ja omista voimavaroista huolehtiminen helpottavat arjessa jaksamisessa.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Ajankohtaista

Alzheimerin ensioireet ovat muutakin kuin muistihäiriöitä

Espanjalaistutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin ensimmäiset oireet ovat usein muutakin kuin muistihäiriöitä, mikä vaikeuttaa sairauden tunnistamista. Tutkimuksessa havaittiin, että yli kolmasosalla työikäisistä Alzheimer-potilaista on ollut muistihäiriöiden sijaani esimerkiksi käyttäytymiseen ja kielellisiin toimintoihin liittyviä ongelmia.

Lue lisää »

Alzheimerin tauti

Hoito

Hoidon tavoitteena on pitää potilas kotioloissa

Potilaan ja hänen läheistensä hyvinvoinnin takaamiseksi on tärkeää, että potilaalle varmistetaan saumaton ja yksilöllinen hoitoketju läpi sairauden. Tämä mahdollistaa suunnitelmallisen seurannan ja toimenpiteet, jotka ovat hoidon onnistumisen kannalta kriittisiä. Lääkehoito on olennainen osa tätä kokonaisuutta.

Lue lisää »